یکی از سوالات رایج بیماران ارتودنسی این است که آیا ارتودنسی باعث لق شدن دندان میشود؟ در پاسخ باید گفت، درمان ارتودنسی برای رفع ناهنجاریهای فک و مرتب کردن دندانهای بهم ریخته ممکن است موجب احساس درد، ناراحتی و حتی لق شدن دندانها شود.
اما نگران نباشید، بریسهای ارتودنسی باعث ضعیف شدن، شل شدن یا حتی افتادن دندانهای شما نمیشوند. علاوه بر این، لق شدن دندان در ارتودنسی دائمی نیست و بعد از چند روز رفع میشود. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد علت لق شدن دندان در ارتودنسی تا پایان این مطلب با ما همراه باشید.
آیا لق شدن دندان در ارتودنسی طبیعی است؟
احساس لقی دندان در ارتودنسی در اغلب موارد موضوع نگران کنندهای نیست. در دو تا سه روز اول بعد از نصب بریسهای ارتودنسی و بعد از هر بار تنظیم آنها، اندکی احساس دندان درد و لق شدن دندانها کاملا طبیعی است.
اصلیترین علت لق شدن دندان در ارتودنسی شروع حرکت دندانها و تغییراتی است که در ساختار نگهدارنده دندان رخ میدهد. در واقع این اتفاق نشان دهنده موفقیت آمیز بودن روند درمان و هدایت دندانها به سمت موقعیت صحیحشان است.
بریسها و سیم ارتودنسی با اعمال نیروی ملایم به دندانها باعث جابجایی آنها میشوند. طی این فرآیند استخوان فک و بافتهای پریودنتال نگهدارنده هر دندان از یک سو تخریب و از سوی دیگر بازسازی و ترمیم میشوند تا دندان به تدریج به موقیعت جدید منتقل شده و در آنجا ثابت شود.
آیا امکان افتادن دندان بر اثر ارتودنسی هست؟
شاید فکر کنید شل شدن دندان در ارتودنسی خطرناک است و موجب افتادن دندان میشود. اما این طور نیست. لقی دندان در ارتودنسی بسیار اندک و جزئی است و معمولا به حدی نمیرسد که باعث افتادن و از دست دادن دندان شود.
به عبارت دیگر لقی شدن دندان در زمان ارتودنسی بخشی از روند درمان است و نمیتوان آن را از جمله خطرات و عوارض ارتودنسی به شمار آورد.
چه عواملی موجب لقی دندان در ارتودنسی میشوند؟
شل شدن دندان در ارتودنسی که ناشی از روند طبیعی حرکت دندان است، معمولا شدید نیست و چند روز پس از تنظیم بریس بهبود مییابد. اما گاهی عوامل دیگری در لقی دندان در اتودنسی دخالت دارند که در صورت بیتوجهی و عدم اقدام مناسب برای رفع آنها ممکن است عوارض شدیدتری برای بیمار ایجاد شود.
شایعترین علت لق شدن دندان در ارتودنسی شامل موارد زیر است:
- بیماریهای لثه
- ازدحام و شلوغی زیاد دندانها
- انجام ندادن جرم گیری قبل از ارتودنسی
- بهداشت ضعیف دهان و دندان
- عادات مخرب مانند دندان قروچه و ساییدگی دندانها
- کوتاه بودن ریشه دندان به دلیل ژنتیک و وراثت
- ضربه یا تروما
- از دست دادن استخوان در حین ارتودنسی
- پوسیدگی دندان
آیا احساس لق شدن دندان تا پایان دوره ارتودنسی ادامه دارد؟
روند حرکت دندانها در درمان ارتودنسی به سن بیمار، ساختار فک و میزان بهم ریختگی دندانهای او بستگی دارد. به طور متوسط طی هر ماه، دندان حدود ۱ میلیمتر حرکت میکند تا به موقعیت مناسب خود برسد.
این جابجایی تدریجی و مداوم در طول دوره درمان باعث میشود دندان بعد از هر بار مراجعه به دندانپزشک و تغییر در تنظیمات سیم ارتودنسی به مدت چند روز اندکی لق شوند. اما با بازسازی مجدد بافت استخوانی در جای جدید خود محکم شود.
بنابراین احساس لق شدن دندان موقت دندان بعد از بار تنظیم بریسها، تا پایان دوره ارتودنسی و زمانی که همه دندانها در جایگاه صحیح خود قرار بگیرند ادامه دارد.
چطور از شل شدن دندان در دوران ارتودنسی پیشگیری کنیم؟
لق شدن خفیف دندان در ارتودنسی اگر چه ناخوشایند است اما یک اتفاقی طبیعی و بخشی از روند درمان ارتودنسی به حساب میآید.
با این حال راهکارهایی وجود دارد که با رعایت آنها میتوان از شل شدن دندان در ارتودنسی یا حاد شدن این رویداد پیشگیری کرد. در ادامه به توضیح هر یک میپردازیم.
مراجعه به ارتودنتیست متخصص
برخی بیماران برای کاهش هزینه ارتودنسی، دندانپزشک غیر متخصص و کم تجربه را برای درمان خود انتخاب میکنند. این کار اشتباه شما را با ریسک لق شدن دندان در ارتودنسی و بعد از آن مواجه میکند.
چنانچه ارتودنتیست تخصص و تجربه کافی نداشته باشد، ممکن است با نصب یا تنظیم نامناسب براکتها موجب آسیب دیدن استخوان فک و بافت نگهدارنده دندان بیمار شود که نتیجه آن لق شدن دندانها خواهد بود.
توجه به دستورالعملهای ارتودنتیست
مطمئنترین راهکار برای پیشگری از لق شدن حاد دندان در ارتودنسی، توجه به دستورالعملهای ارتودنتیست در دوره درمان است. با مراجعه منظم و رعایت دقیق توصیههای متخصص ارتودنسی در زمان کوتاهی نتایج درمان را مشاهده میکنید و با مشکل لق شدن دندان مواجه نمیشوید.
درمان بیماریهای دهان و دندان قبل از ارتودنسی
در صورتی که فرد دچار پوسیدگی دندان، التهاب و عفونت لثه یا سایر مشکلات پریودنتال است باید قبل از شروع درمان ارتودنسی نسبت به درمان آنها اقدام کند. جرمگیری دندان و درمان بیماریهای لثه اهمیت زیادی در جلوگیری از لق شدن یا افتادن دندان در ارتودنسی دارد.
رعایت بهداشت دهان و دندان
بیمارانی که توجهی به بهداشت دهان و دندان خود دارند، بیشتر در معرض پوسیدگی دندان، التهاب و عفونت لثه قرار میگیرند که نتیجه آن لق شدن دندان در ارتودنسی است. برای جلوگیری از این عارضه بعد از هر وعده غذایی یا حداقل دو بار در روز مسواک بزنید، نخ دندان بکشید و دندانها و دستگاه ارتودنسی را به خوبی تمیز کنید.
استفاده از محافظ دندان
اگر عادات مخربی مانند دندان قروچه دارید یا فعالیت سنگین و ورزش حرفهای انجام میدهید بهتر است برای جلوگیری از ساییدگی، شکستگی و آسیب به دندانها و بریسها در اتودنسی از نایت گارد یا محافظ دندان استفاده کنید.
این ابزار نیروی مخرب ناشی از فشردن شدید دندانها به هم یا ضربه ناشی از حوادث در فعالیتهای بدنی شدید را کاهش داده و مانع از لق شدن دندان در ارتودنسی میشود.
اصلاح عادات غذایی
یکی دیگر از مواد مهم برای جلوگیری از لقی دندان در ارتودنسی، اصلاح عادات غذایی است. برای سالم ماندن دندانها و ابزارهای ارتودنسی لازم است در طول دوره درمان از مصرف خوراکیهای خیلی شیرین، سفت و چسبناک مانند شکلات، آبنبات، نوشابههای گازدار، آدامس، ذرت بو داده، ته دیگ، چیپس، پفک و موارد مشابه اجتناب کنید.
غذاهای نرم و آبکی بخورید و لقمه خود را به قطعات کوچکی برش دهید که هنگام جویدن فشار اضافهای به دندانها و دستگاه ارتودنسی وارد نشود.
لق شدن دندان بعد از ارتودنسی
یکی دیگر از نگرانیهای رایج افراد تحت درمان ارتودنسی این است که شل بودن دندانها بعد از ارتودنسی نیز ادامه داشته و دندانهایشان هیچگاه مانند گذشته محکم نشود.
در صورتی که علت لق بودن دندان در طول درمان شما فقط حرکت دندانها بوده و دچار عوارضی مانند بیماری لثه و کوتاه شدن ریشه دندان نشده باشید، لق شدن دندان بعد از راتودنسی دائمی نیست و بعد از مدتی از بین میرود.
در حالت عادی پس از گذشت چند هفته از جدا کردن بریسهای ارتودنسی از سطح دندان و برداشته شدن فشار از روی آنها، فرآیند تحلیل و بازسازی استخوان فک و لیگامان پریودنتال پایان یافته و بافت نگهدارنده دندان را در موقعیت جدید محکم نگه میدارد.
در این مطلب سعی کردیم به طور کامل به سوالاتی از قبیل آیا لق شدن دندان در ارتودنسی طبیعی است؟ پاسخ دهیم. همانطور که متوجه شدید لق شدن دندان در ارتودنسی به طور کلی یک امر طبیعی است و جای نگرانی ندارد.
همچنین لق شدن دندان بعد از ارتودنسی نیز دائمی نبوده و بعد از مدت کوتاهی از بین میرود. اگر میخواهید روند درمان ارتودنسی خود را بدون عارضه و باخیال راحت طی کنید برای بهرهمندی از خدمات حرفهای متخصصان ارتودنسی مطب دکتر خدیوی با ما تماس بگیرید.