دیپ بایت دندان و روش درمان آن

دیپ بایت دندان با بررسی عوامل و روش های درمان

پزشک تایید کننده: دکتر خدیوی

دیپ بایت دندان، یکی از انواع مشکلات مال اکلوژن دندان است که سبب بروز مشکلات مختلفی در افراد می‌شود. به همین دلیل، بررسی و درمان مشکل دیپ بایت دندان از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. احتمالا برای شما هم این سوال ایجاد شده باشد که دیپ بایت دندان چیست و چگونه می‌توان آن را درمان کرد؟ در ادامه این مقاله به بررسی دیپ بایت دندان، علائم و روش‌های درمان آن می‌پردازیم.

دیپ بایت چیست؟

دیپ بایت (Deep Bite) شکلی از اوربایت دندان است که در آن دندان‌های جلویی فک بالایی فرد، دندان‌های پایینی را در حالت بسته بودن دهان می‌پوشانند. دیپ بایت دندان یکی از انواع مال اکلوژن دندان است که همه افراد از جمله کودکان و بزرگسالان ممکن است به آن دچار شوند.

دیپ بایت دندان چیست و چه مشکلاتی ایجاد می کند؟

این مال اکلوژن ممکن است اثر شدیدی بر روی تنفس، صحبت کردن یا غذا خوردن داشته باشد. اگر فک بالای فرد سه میلی متر جلوتر از فک پایینی باشد، این مشکل اوربایت نام دارد. اوربایت شدید یا دیپ بایت، ناهمترازی ۴ تا ۱۰ میلی متری فک بالا نسبت به فک پایین است. دیپ بایت می‌تواند در زیبایی چهره تاثیر منفی داشته باشد، اما این مسئله فقط یک مشکل در زیبایی‌ نیست و می‌تواند علت بسیاری از مشکلات سلامت دهانی مختلف از جمله آسیب به دندان‌ها و لثه‌ها، سردرد، اختلال مفصل دوقلوی چانه (TMJ) و مشکلات شنوایی شود.

دلایل ایجاد دیپ بایت دندان چیست؟

 دیپ بایت می‌تواند ناشی از رشد نامناسب فک در نوزادی، کودکی و نوجوانی باشد. عادت‌هایی مانند مکیدن انگشت، استفاده از پستانک، تغذیه طولانی با شیشه شیر، بزرگ بودن دندان‌‌‌ها ‌نسبت به حالت طبیعی و جویدن ناخن یا مداد، می‌توانند دیپ بایت را ایجاد کنند. بر اساس آمارها، جمعیت قابل توجهی از مردم به مشکل دیپ بایت مبتلا هستند.

دیپ بایت دندان چه علائمی دارد؟

اگرچه در بسیاری از موارد، می‌توان دیپ بایت را از روی چهره افراد تشخیص داد، اما به طور تخصصی علائم دیپ بایت با مراجعه به دندانپزشک و انجام آزمایشات مختلف، قابل تشخیص است. از جمله علائم دیپ بایت را می‌توان درد مزمن فک، سردرد حین غذا خوردن به دلیل ‌تحریک اعصاب، دندان قروچه، تحلیل رفتن مینای دندان، مشکل در صحبت کردن و ادای کلمات و مشکل در جویدن غذا را نام برد. اگر فردی به شکل متوالی علائم دیپ بایت را تجربه کند، باید برای درمان آن در اولین فرصت اقدام نماید.

دیپ بایت در کودکان و بزرگسالان

دیپ بایت مشکلی است که هم در کودکان و هم در بزرگسالان مشاهده می‌شود. ممکن است است عوامل ژنتیکی در کودکان باعث ایجاد این عارضه شود و تا بزرگسالی ادامه داشته باشد. در ادامه به بررسی مشکل دیپ بایت در کودکان و بزرگسالان می‌پردازیم.

دیپ بایت در کودکان

یکی از عوامل مهم در بروز عارضه دیپ بایت در کودکان مکیدن انگشت است. عادت مکیدن انگشت کودکان و خردسالان، باعث می‌شود تا دندان‌های دائمی سر جای خود قرار نگیرند و به طرفی کج شوند. از عوامل دیگری که در سنین کودکی و خردسالی دیپ بایت را تشدید می‌کند، تنفس دهانی و دندان قروچه در کودکان است. ارتودنسی کودکان، می‌تواند به عنوان یک روش درمان دیپ بایت در کودکان مورد استفاده قرار بگیرد.

دیپ بایت در بزرگسالان

در صورتی که مشکل دیپ بایت در کودکی درمان نشود، می‌تواند تا سن بزرگسالی نیز با فرد همراه باشد. در سنین بزرگسالی معمولا دندانپزشک برای حل مشکل دیپ بایت روش ارتودنسی را پیشنهاد می کند. در روش ارتودنسی برای حل مشکل دیپ بایت در بزرگسالان، سیم‌های ارتودنسی با اعمال فشار به دندان‌ها، آن‌ها را در موقعیت مناسب قرار می‌دهند.

درمان مشکل دیپ بایت

عارضه دیپ بایت در هر سنی می‌تواند درمان شود. پیگیری حل مشکل دیپ بایت در سنین کودکی به دلیل انعطاف دندان‌‌‌ها ‌و استخوان‌ها، کار درمان را برای دندانپزشک آسان‌تر می‌کند. از جمله گزینه‌های اولیه برای درمان دیپ بایت بدون جراحی را می‌توان استفاده از وسیع کننده‌های کام و توربو براکت را نام برد. تشخیص به موقع و درمان سریع مشکل دیپ بایت باعث کاهش صدمه به مینای دندان می‌شود. هدف نخست پزشک از درمان‌های گفته شده ایجاد تراز بین دندان‌‌‌ها ‌و فک‌هاست.

چطور می توان دیپ بایت را درمان کرد؟

از بایت پلیت یا جراحی فک نیز برای حل مشکل دیپ بایت استفاده می‌شود. هردو روش بایت پلیت و جراحی روش‌های زمان بر هستند. برای مثال درمان با بایت پلیت حدود ۹ ماه زمان می‌برد. بایت پلیت‌‌‌ها ‌در دو نوع ثابت و متحرک وجود دارند و با کاهش رشد تاج دندان و افزایش رشد دندان‌های عقبی عارضه دیپ بایت را درمان می‌کنند. دوره درمان بایت پلیت ثابت نسبت به بایت پلیت متحرک کوتاه‌تر است، ولی مشکلاتی از جمله تحریک پذیری بافت و جویدن دشوار را برای بیمار ایجاد می‌کند. به همین دلیل در این روش دندانپزشک به همکاری بیمار در سیر مراحل درمان نیاز دارد.

درمان دیپ بایت با ارتودنسی

ارتودنسی یکی از روش‌های رایج برای درمان دیپ بایت در سنین مختلف است. استفاده از بریس‌های ارتودنسی ثابت نقش مهمی در جابجایی موقعیت دندان‌های فک جلویی دارد.

استفاده از ارتودنسی برای حل مشکل دیپ بایت در بزرگسالان و کودکان

دندانپزشکان برای حل مشکل دیپ بایت خفیف از ارتودنسی‌های نامرئی استفاده می‌کنند و چنانچه دیپ بایت شدیدتر باشد، پزشک از بریس‌های سنتی استفاده می‌کند تا نیروی شدیدتری برای قرارگیری دندان‌‌‌ها ‌در جای خود به آن‌‌‌ها ‌وارد شود. در موارد زیادی ممکن است دیپ بایت سبب صدمه به دندان‌‌‌ها ‌شود. برای حل این مشکل کامپوزیت و لمینت پرسلین یا تاج پیشنهاد می‌شود.

مدت زمان درمان دیپ بایت چقدر است؟

مدت زمان انجام هر روش درمان بسته به سن بیمار، شدت عارضه، نوع روش درمان و زمان مراجعه درمان (پیشرفت بیماری) متفاوت است، اما به طور کلی می‌توان برای درمان دیپ بایت با ارتودنسی یک تا دو سال زمان را پیش بینی کرد. برای اطلاع دقیق از مدت زمان درمان دیپ بایت، لازم است به دندانپزشک مراجعه کنید.

چرا درمان دیپ بایت ضروری است؟

اگر عارضه دیپ بایت سریع تشخیص و درمان نشود می‌تواند عوارض جدی برای فرد ایجاد کند. درمان مشکل دیپ بایت علاوه بر ایجاد ظاهری زیبا در لبخند فرد می‌تواند ضمن جلوگیری از تحلیل بافت مخاط و لثه در کاهش تخریب دندان‌های قدامی نیز موثر باشد. آسیب شدید به بافت لثه ممکن است سبب خونریزی شود.

درمان دیپ بایت چه اهمیتی دارد؟

حل مشکل دیپ بایت می‌تواند از بروز آپنه در خواب پیشگیری کرده و نحوه صحبت کردن فرد را بهبود ببخشد. همچنین بالا رفتن اعتماد به نفس فرد پس از برطرف شدن عارضه دیپ بایت می‌تواند دلیل دیگری بر ضرورت درمان دیپ بایت باشد. موارد شدید عارضه دیپ بایت می‌تواند باعث شود چهره فرد کوتاه‌تر و گردتر نشان داده شده و فرد پیرتر به نظر برسد.

بهترین موقع درمان دیپ بایت

برای درمان دیپ بایت هرچه سن بیمار کمتر باشد، دوره نقاهت کوتاه‌تری خواهد داشت. به دلیل اینکه در سنین کودکی رشد استخوان‌های فک کامل نشده است، درمان در سنین ۷ تا ۱۲ سالگی بهترین زمان برای درمان دیپ بایت در بیماران است.

هزینه درمان عارضه دیپ بایت

یکی از دلایلی‌که سبب می‌شود بیماران درمان مشکل‌ دیپ بایت را پیگیری نکنند، نگرانی از هزینه درمان است. روش‌های درمانی مختلف در محاسبه هزینه درمان بیمار موثر است. از جمله مواردی که سبب می‌شوند هزینه درمان در روش‌های مختلف متفاوت باشد، می‌توان به چند مورد اشاره کرد. نخستین عامل در تعیین هزینه درمان استفاده دندانپزشک از ابزارآلات و تجهیزات درمانی مانند بریس و وسیع کننده کام است.

هزینه اتاق عمل، ابزارآلات جراحی و دستمزد دندانپزشک و کادر پزشکی نیز دیگر عوامل موثر در هزینه درمان دیپ بایت هستند. به این موارد می‌توان هزینه جلسات چکاپ، هزینه ارتودنسی و تجهیزات آن و دستمزد دندانپزشک را نیز اضافه کرد. شما می‌توانید با مراجعه به مطب دکتر خدیوی از مقدار هزینه درمان اوربایت، دیپ بایت ازتودنسی و سایر روش‌های درمانی دندان مطلع شوید.

جمع بندی

در این مقاله به بررسی مشکل دیپ بایت دندان، علائم و روش درمان آن پرداختیم. در صورتی که از مشکلاتی مانند دیپ بایت، اوربایت، آندربایت، کراس بایت، اورجت دندان و … رنج می‌برید، می‌توانید با مراجعه به مطب دکتر خدیوی، ضمن معاینه و دریافت مشاوره، از خدمات درمانی برای حل این مشکلات بهره مند شوید.

۵/۵ - (۲ امتیاز)

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *