ارتودنسی دندان نیش یکی از شایعترین دلایل مراجعه به کلینیکهای دندانپزشکی و ارتودنسی است. ناهنجاری ها مربوط به دندان نیش به این صورت هستند که این دندان ممکن است قادر به خروج از لثه نباشد یا به صورت کج رشد کند. گاهیاوقات هم احتمال دارد به دلیل کوتاه یا بلند بودن غیرطبیعی با سایر دندانها هماهنگ نباشد.
تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید تا درباره ارتودنسی دندان نیش اطلاعات بیشتری کسب کنید.
دندان نیش چیست و چه کاربردی دارد؟
دندانهای نیش که کاسپید (Cuspid) یا دندان چشمی (Eye-teeth) هم نامیده میشوند، دندانهای بلندی هستند که در گوشههای دهان قرار دارند. دندانهای نیش به گونهای طراحی شدهاند که مناسب بریدن و تکهتکه کردن غذا باشند. علاوه بر این، در صحبت کردن و حمایت از ساختار دهان نقش دارند.
اگر این دندانها به خوبی رشد نکنند یا در موقعیت مناسب قرار نداشته باشند، میتوانند بایت را تغییر دهند و روی زیبایی لبخند شما تاثیر بگذارند.
در چه مواقعی به ارتودنسی دندان نیش بالا و پایین نیاز است؟
از شایعترین مشکلاتی که به ارتودنسی نیاز دارند میتوان به رویش کج دندان نیش یا نهفته بودن آن در لثه اشاره کرد.
از آنجا که دندانهای نیش آخرین دندانهای دائمی هستند که در دوران بزرگسالی از لثه خارج میشوند، ممکن است فضای کافی برای رشد آنها وجود نداشته باشد. در نتیجه، بعد از رویش در موقعیت صحیح قرار نمیگیرند.
گاهیاوقات دندانهای نیش دائمی به هیچوجه نمیتوانند از لثه خارج شوند، چرا که مسیر آنها به طور کامل توسط دندانهای موجود مسدود شده است که در این صورت به آن دندان نیش نهفته میگویند.
برای اصلاح مشکلات بالا از ارتودنسی دندان نیش کمک گرفته میشود.
انواع روش های ارتودنسی برای دندان نیش
اصلاح دندان نیش به روش ارتودنسی، به نوع ناهنجاری و موقعیت قرار گیری دندان بستگی دارد. در ادامه به طرح موارد رایجی در اصلاح ناهنجاری های دندان نیش با ارتودنسی میپردازیم.
ارتودنسی دندان نیش نهفته
در برخی افراد به دلیل ژنتیک، عدم فضای کافی برای رشد دندان نیش و یا زود افتادن دندان نیش شیری، دندان نیش به صورت نهفته در لثه باقی میماند. برای ارتودنسی دندان نیش نهفته، ارتودنتیست مجرب مواردی از قبیل زاویه نفهتگی دندان در لثه و سن بیمار را مد نظر قرار میدهد.
ارتودنسی دندان نیش بیرون زده
ارتودنسی دندان نیش بیرون زده، زمانی لازم است که در قوس دندانی بیمار فضای کمی برای رشد دندان نیش وجود داشته باشد. بنابراین ممکن است دندان نیش به صورت بیرون زده و به سمت لب ها رشد کند.
در این صورت ارتودنیست ابتدا با بریس ارتودنسی تلاش میکند تا فضای کافی برای رشد دندان نیش فراهم کند، تا کم کم دندان نیش سرجایش قرار گیرد.
ارتودنسی یک دندان نیش
انجام ارتودنسی برای تنها یک دندان معمول نیست. اگر ردیف دندان ها صاف باشد و تنها یکی از دندانهای نیش مشکل داشته باشد، متخصص ارتودنسی بریس روی تمام دندانها قرار میدهد تا اصلاح فرم دندان نیش موجب بهم ریختگی نظم سایر دندانها نشود.
ارتودنسی دندان نیش یک فک
در صورتی که هر دو دندان نیش از یک فک مشکل داشته باشند، معمولا فقط ارتودنسی دو دندان نیش انجام میشود. به این صورت که بریس، فقط روی همان یک فک بالا یا پایین نصب میشود تا موجب اصلاح دندان های نیش آن فک شود.
آیا درمان مشکلات دندان نیش ضروری است؟
عدم درمان کج بودن یا نهفته بودن دندان نیش، میتواند مشکلات زیر را بای فردایجاد کند:
- نمیتوانید به طور موثر غذا را تکهتکه کنید.
- نامرتب بودن دندانهای نیش ممکن است به سایش سایر دندانها منجر شود.
- ممکن است روی زیبایی لبخند و چهره شما تاثیر بگذارد.
- درد و تورم لثه
- عفونت
- ایجاد کیست یا تومور در لثه
- سایش غیرطبیعی دندانهای موجود
- جابهجا شدن سایر دندانها
- بیماری لثه
- تحلیل استخوان فک
چگونه ارتودنسی دندان نیش انجام میشود؟
بسته به شدت مشکل شما میتوان از ارتودنسی ثابت یا ارتودنسی متحرک برای کمک به رویش دندان نیش یا قرار دادن آن در موقعیت صحیح استفاده کرد.
گاهیاوقات مشکلات دندانی با ارتودنسی یک فک برطرف میشوند، اما در بعضی موارد باید هر ۲ فک تحت درمان قرار بگیرند. در هر صورت ارتودنسی یک دندان به تنهایی تنها در برخی شرایط خاص امکانپذیر است.
- پروسه درمان با معاینه دهان و دندان و تصویربرداری از دندانها با اشعه ایکس شروع میشود.
- دندانپزشک با شما در مورد روشهای مختلف ارتودنسی صحبت میکند.
- پس از نصب بریس ها، آنها با ایجاد یک فشار ملایم باعث حرکت کردن دندانها میشوند تا فضای کافی برای رشد دندان نیش یا هدایت آن به موقعیت مناسب فراهم شود.
مزایای ارتودنسی دندان نیش پایین و بالا چیست؟
از مزایای ارتودنسی دندان جلو یا دندان نیش میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- حذف شلوغی یا بسته شدن فضاهای دندانی
- همترازی قوسهای دندانی بالا و پایین
- اصلاح بایت دندانها
- کاهش احتمال آسیبدیدگی دندانها
- بهبود زیبایی صورت
- آمادهسازی دندانها برای درمانهای پیشرفته مانند روکش، بریج یا ایمپلنت
- آسانتر شدن رعایت بهداشت دهان و دندان بعد از اتمام درمان
ارتودنسی دندان نیش چه عوارضی دارد؟
ارتودنسی ممکن است مانند هر روش درمانی دیگری در بعضی از افراد عوارض زیر را ایجاد کند:
- مشکلات بهداشتی: وجود بریس در دهان تمیز کردن دندانها را دشوار میکند و احتمال بیماری لثه، پوسیدگی دندان یا تغییر رنگ دندان را افزایش میدهد. از اینرو مهم است که به طور منظم دندانهای خود را مسواک بزنید و از نخ دندان استفاده کنید.
- آسیب بافت نرم: بریسها ممکن است در لثهها یا گونههای شما فرو بروند و به آنها آسیب برسانند.
- عود: این احتمال وجود دارد که دندانهای اصلاح شده پس از برداشتن بریسها دوباره حرکت کنند و در موقعیت نادرست قرار بگیرند. استفاده از ریتینر (نگهدارنده) پس از برداشتن بریسها میتواند از بروز این اتفاق جلوگیری کند.
مدت زمان ارتودنسی دندان نیش چقدر است؟
بسیاری از مراجعین میپرسند که ارتودنسی دندان نیش چقدر طول میکشد؟ باید بگوییم که درمان ارتودنسی زمانبر است. مدت زمان ارتودنسی دندان نیش نهفته یا نابجا به عوامل مختلفی از جمله سن و شدت مشکل شما و همچنین روش درمانی توصیه شده بستگی دارد.
مدت زمان ارتودنسی در بزرگسالان در مقایسه با کودکان یا نوجوانان بیشتر است. با این حال، به طور کلی میتوان گفت که اکثر افراد باید حدود ۲ سال از بریس استفاده کنند و طی این مدت به طور منظم نزد دندانپزشک بروند.
هزینه ارتودنسی دندان نیش چقدر است؟
هزینه ارتودنسی دندان نیش بیرون زده یا نفهته بسته به پیچیدگی مشکل شما، روش درمانی انتخاب شده، میزان تجربه متخصص ارتودنسی و محل زندگیتان میتواند متغیر باشد. بنابراین برای برآورد دقیق هزینه ارتودنسی بهتر است به طور مستقیم با دندانپزشک خود صحبت کنید.
دندانهای نیش بسیار محکم هستند و طولانیترین ریشه را در بین تمام دندانها دارند، به همی دلیل میتوانند نیروی قابلتوجهی را تحمل کنند.
دندانهای نیش نقش مهمی در غذا خوردن و صحبت کردن ایفا میکنند و حتی به شدت روی زیبایی صورت تاثیر میگذارند. اگر این دندانها داخل لثه گیر بیفتند یا بعد از رشد در موقعیت درست قرار نگیرند، میتوان با ارتودنسی دندان نیش بالا یا پایین، مشکل را برطرف کرد.