متاسفانه منظم شدن دندانها با کمک ارتودنسی کمی زمانبر است. این موضوع باعث شده بسیاری از افراد، به خصوص بزرگسالانی که در اجتماع حضور دارند، تمایل بیشتری به انجام ارتودنسی کوتاه مدت داشته باشند.
اگر شما هم تا الان فقط به این دلیل طولانی بودن فرآیند ارتودنسی از انجام آن سر باز میزدید، در این مطلب با ما همراه باشید تا شما را با انواع ارتودنسی سریع آشنا کرده و به هر سوالی که در مورد ارتودنسی در زمان کوتاه دارید، پاسخ دهیم.
ارتودنسی سریع چیست؟
اجازه دهید قبل از هرچیزی، بررسی کنیم که ارتودنسی سریع چیست و یک تعریف کلی و دقیق از این تکنیک داشته باشیم. ارتودنسی سریع و کوتاه مدت، نوع خاصی از ارتودنسی است که در آن با استفاده از برخی تکنیکها، مدت زمان مرتب شدن دندانها را به حداقل میرسانند و مراجعه کننده میتواند سریعتر به نتیجه برسد.
تفاوتانی روش با ارتودنسی بلند مدت در این است که ارتودنسی سریع، روی ۸ دندان جلویی تمرکز دارد و برای افرادی که فقط به دنبال جنبه زیبایی ارتودنسی و منظم شدن دندانهای جلویی هستند، انجام خواهد شد.
به عبارت دقیقتر، اکثر تکنیکهایی که برای ارتودنسی سریع استفاده میشوند روی حرکت دندانهای عقبی، تاثیر چندانی ندارند و همین موضوع باعث میشود مراجعین زودتر به نتیجه برسند.
کاربردهای ارتودنسی کوتاه مدت
همانطور که در ابتدای مطلب هم اشاره شد، این روش تفاوت چندانی با ارتودنسی ثابت ندارد و یک تکنیک تخصصی و اصولی برای مرتب کردن سریع دندان به شمار میرود. معمولا ارتودنسی کوتاه مدت، در شرایط زیر کاربرد دارد:
- افراد مشکل دندانی خاصی نداشته و فقط دندانهای قدامی آنها کمی نا منظم باشد.
- زمانی که افراد تحمل چندین سال نصب بریس را ندارند.
- کسانی که مبتلا به بیماری های پرودنتیک نیستند.
- دو فک بیمار متناسب و متوازن است.
اکثر دندانپزشکان بهترین سن ارتودنسی را سنین کودکی، یعنی از ۷ تا ۱۳ سالگی میدانند. اما روشهای ارتودنسی کوتاه مدت حتی برای بزرگسالان و میانسالان هم جوابگو خواهند بود.
مراحل انجام ارتودنسی با اثرگذاری سریع
حال که متوجه شدید ارتودنسی سریع چیست و چه کاربردهایی دارد، احتمالاً در مورد نحوه انجام آن کنجکاو شدهاید. اولین اقدام برای انجام ارتودنسی کوتاه مدت این است که به یک متخصص ارتودنسی مراجعه نمایید.
- معاینه توسط ارتودنتیست: طبق روال مراحل ارتودنسی معمولی، در اینجا نیز ابتدا پزشک متخصص با معاینه وضعیت فک و دندانهای شما ابتدا وضعیت ظاهری را معاینه میکند.
- عکس گرفتن از دندان: در این مرحله طبق تجویز پزشک گرفتن عکس OPG الزامی است؛ چراکه این عکس سلامت بافت لثه و شرایط ریشه دندانها را مشخص میکند.
- قالب گیری و شروع فرایند ارتودنسی: در صورتی که پس از معاینات اولیه و مشاهد عکس OPG، ارتودنتیست تشخیص داد شما میتوانید ارتودنسی کوتاه مدت را انجام دهید، دندانهایتان را قالب گیری میکند.
- گذاشتن بریس: اگر شیوه درمانی شما با ارتودنسی ثابت پیش رود، براکت های ثابت در این مرحله روی دندانهای شما قرار میگیرند. اگر قرار بر استفاده از ارتودنسی متحرک باشد، پلاک های مخصوص برای شما سفارش داده میشود.
- انجام معاینات منظم: در طول درمان ارتودنسی سریع، بیمار باید طبق نظر پزشک، در فواصل زمانی منظمی جهت معاینه روند پیشرفت درمان به مطب ارتودنتیست مراجعه نماید.
انواع ارتودنسی کوتاه مدت
روشهای زیادی برای انجام ارتودنسی در زمان کوتاه وجود دارد که در هر کدام از این روشها، دندانپزشکان از تجهیزات و تکنیکهای خاصی بهره میبرند. ما در اینجا به ۳ روش متداول برای انجام ارتودنسی سریع اشاره خواهیم کرد.
- ارتودنسی نامرئی
- ارتودنسی فاب
- ارتودنسی ویلکودنتیک
ارتودنسی نامرئی با الاینر های شفاف
در این تکنیک از الاینرهای مخصوصی استفاده میشود که این الاینرها به صورت کاملا ساده، شفاف و بی رنگ بوده و به سختی قابل تشخیص هستند. این الاینرها در واقع قالبهایی هستند که روی دندانهای شما قرار میگیرند و به تدریج آنها را مرتب خواهند کرد.
ارتودنسی نامرئی معمولاً کمتر از یکسال طول میکشد. این روش حتی برای کم کردن زمان ارتودنسی کودکان هم که با ناهنجاریهای بسیار جزیی دندان مواجهند، توصیه میشود.
ارتودنسی به روش فاب (FAAB)
این تکنیک هم روش خوبی برای افرادی است که به دنبال کم کردن مدت درمان ارتودنسی بزرگسالان هستند. در این تکنیک، براکتها روی دندانهای جلویی قرار میگیرند و به جای مرتب شدن تمام دندانها، فقط دندانهایی که در معرض دید باشند صاف خواهند شد.
ارتودنسی فاب را به عنوان سریع ترین روش مرتب کردن دندان هم میشناسند؛ چرا که برخی از بیماران با استفاده از ای روش، در کمتر از ۱۰ ماه به نتیجه مطلوبی رسیدهاند.
اما یکی از مهمترین معایب ارتودنسی کوتاه مدت این است که امکان دارد بعد از چند وقت، نتایج درمان با شکست مواجه شده و مجدداً دندانهای صاف شده به حالت قبل برگردند.
روش ویلکودنتیک (Wilckodontics)
در ارتودنسی ویلکودنتیک علاوه بر براکت، الاینر یا تجهیزات دیگری که روی دندان قرار میگیرند، از جراحی هم کمک گرفته میشود. در واقع در این روش، متخصص دهان و دندان بخشی از استخوان آلوئولار را برمیدارد و به این ترتیب، حرکت دندانها به صورت سریعتر انجام خواهد شد.
ارتودنسی روش ویلکودنتیک هم میتواند به عنوان سریع ترین روش مرتب کردن دندان در نظر گرفته شود، اما باید بدانید که هزینه انجام آن نسبت به روشهای دیگر کم کردن مدت درمان ارتودنسی بزرگسالان بیشتر است.
مزایا و معایب ارتودنسی کوتاه مدت
بدیهی است که ارتودنسی کوتاه مدت هم مانند هر روش درمانی دیگری، با مزایا و معایب خاص خود همراه باشد. شما باید قبل از هر تصمیمی، با مزایا و معایب این تکنیک آشنا باشید و با دید باز و درک درست از آن، تصمیم بگیرید. از همین رو در اینجا به مزایا و معایب ارتودنسی کوتاه مدت اشاره خواهیم کرد.
مزایای ارتودنسی فوری
- مرتب شدن دندانها در زمان کوتاهتر
- کمتر بودن تعداد جلسات مراجعه به دندانپزشک
- امکان استفاده از روشهای نامرئی مثل الاینر
معایب ارتودنسی در زمان کوتاه
- هزینه بیشتری دارد
- برای همه افراد مناسب نیست
- حرکت دندانها سریعتر شده و این موضوع، کمی خارش و سوزش به همراه دارد.
ارتودنسی سریع به چه افرادی توصیه میشود؟
همانطور که در بخشهای قبلی هم گفتیم، تشخیص اینکه ارتودنسی سریع برای شما مناسب است یا نه، فقط توسط یک ارتودنتیست ماهر انجام میشود. اما به طور کلی، این تکنیک برای افرادی که مشکل جدی در ساختار فک ندارند و نامرتب بودن دندانهایشان چندان هم شدید نیست، یک روش مناسب خواهد بود.
توجه داشته باشید که ارتودنسی سریع، بیشتر برای بزرگسالان توصیه میشود و بهتر است ارتودنسی کودکان با همان تکنیکهای معمولی و بلند مدت پیش برود. با این حال اگر همچنان به دنبال راهی برای کم کردن زمان ارتودنسی کودکان هستید، میتوانید با یک دندانپزشک متخصص و باتجربه مشورت کنید.
طول درمان ارتودنسی سریع چقدر است؟
مدت زمان مرتب کردن سریع دندان با توجه به روشی که دندانپزشک برای شما در نظر گرفته متفاوت خواهد بود. همچنین عوامل دیگری مثل شدت مشکل دندانهای شما هم میتواند روی زمان رسیدن به نتیجه مطلوب، تاثیر داشته باشد.
اما به طور کلی باید گفت که این روش در اکثر مواقع ظرف مدت ۶ ماه الی یک سال پاسخگو خواهد بود. البته گاهی اوقات هم به دلیل زیاد بودن شدت ناهنجاری، ممکن است بیشتر هم طول بکشد.
مراقبتهای بعد از ارتودنسی سریع
بعد از انجام یکی از روشهای ارتودنسی در زمان کوتاه، باید مراقبتهای زیر را انجام دهید تا هرچه سریعتر به نتیجه مطلوبی دست پیدا کنید:
- به صورت مرتب از مسواک و نخ دندان مخصوص استفاده کنید.
- از دهانشویهای که پزشکتان توصیه کرده استفاده کنید.
- به صورت مرتب در جلسات دورهای با دندانپزشک خود شرکت کنید.
تفاوت ارتودنسی سریع با لمینت
یک نکته مهم که باید به آن توجه داشته باشید این است که ارتودنسی سریع با روشهای اصلاح لبخند موقت مثل لمینت یا ونیر کامپوزیت فرق دارد. این روشها نوعی روکش هستند که روی دندان اصلی شما قرار میگیرند و به طور موقت باعث جذابیت لبخند شما میشوند. اما ارتودنسی کوتاه مدت، مشکل دندان شما را به طور ریشه ای حل خواهد کرد.
برخی از افراد ترجیح میدهند ارتودنسی را همراه با روشهای دیگر زیبایی دندان مثل ونیر کامپوزیت، لمینت و بلیچینگ انجام دهند. این کار هیچ مشکلی ندارد، فقط در اکثر موقع باید تا برای انجام آنها تا اتمام دوره ارتودنسی دندان صبر کنید.
هزینه ارتودنسی کوتاه مدت چقدر است؟
به طور کلی باید گفت که عوامل مختلفی میتوانند روی هزینه ارتودنسی تاثیر بگذارند. این موضوع در مورد ارتودنسی کوتاه مدت هم صدق میکند. شما باید عواملی مثل میزان ناهنجاری دندانها، روشی که پزشک پیشنهاد میکند، کلینیک دندانپزشکی مورد نظر وغیره را برای محاسبه هزینه این تکنیک در نظر بگیرید.
برای اطلاع دقیق از هزینههای انجام این تکنیک، باید به یک متخصص ارتودنسی ماهر مراجعه کنید تا با توجه به شرایطی که دارید، هزینه نهایی به شما اعلام شود.
روش های کوتاه کردن مدت زمان ارتودنسی
علاوه بر دنبال کردن تمام دستورالعملهای متخصص ارتودنسی، برخی از روشهای تسریع کننده در دسترس وجود دارند که میتوانند به حرکت سریعتر دندانهای شما و سازگار شدن دهانتان با بریسها کمک کنند.
- روش ارتودنسی Propel: این یک روش ساده است که در مطب متخصص انجام میشود. روش ارتودنسی Propel باعث تسریع متابولیسم استخوان میشود بطوری که دندانها میتوانند راحتتر به موقعیت جدید خود حرکت کنند و از مدت زمان درمان کاسته شود.
- روش ارتودنسی AcceleDent یک دستگاه است که میتواند در خانه استفاده شود. چگونگی کار با آن به این صورت است که از آن برای اعمال فشار ملایم بر روی دندانهای خود در زوایای مختلف جهت تسریع فرایند تغییر شکل استخوان استفاده میکنید.
اکسلدنت فقط به صورت تجویزی در دسترس است بنابراین از متخصص خود بپرسید که آیا متقاضی خوبی برای این درمان تسریع کننده هستید یا خیر.
در این مطلب سعی کردیم به شما بگوییم که ارتودنسی سریع چیست و به تمام سوالات شما در مورد این نوع ارتودنسی پاسخ دهیم. همانطور که متوجه شدید، روشهای زیادی برای کوتاه کردن طول درمان ارتودنسی وجود دارد.
شما حتما باید به یک متخصص ماهر مراجعه کرده و در مورد انجام این تکنیک با او مشورت کنید. فقط در این صورت است که متوجه میشوید امکان انجام ارتودنسی کوتاه مدت را دارید یا خیر.